Łosoś w cieście

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 600 g filetu z łososia
  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 40 g musztardy francuskiej
  • 20 g chrzanu
  • 340 g ziemniaków
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 2 g pieprzu
  • 4 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Zagotuj wodę w dwóch garnkach: w jednym zblanszuj liście szpinaku, a następnie odciśnij z nich wodę na sitku. W drugim garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
  3. Usuń skórę z filetu z łososia, natrzyj go solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki wymieszaj z serkiem Philadelphia oraz chrzanem.
  5. Rozwiń płat ciasta i rozsmaruj na nim musztardę, ułóż szpinak, na nim łososia oraz serek Philadelphia z ziemniakami i chrzanem.
  6. Zawiń dłuższe krawędzie ciasta w kierunku środka i mocniej zwiń na końcach, aby uzyskać kształt kokardy. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i piecz przez 35 minut.

Mam ochotę na

Miniplacuszki ziemniaczane
Miniplacuszki ziemniaczane
czas przygotowania: 35 minut
Pierogi z makiem
Pierogi z makiem
czas przygotowania: 45 minut
Chipsy z warzyw korzeniowych
Chipsy z warzyw korzeniowych
czas przygotowania: 40 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Sushi lunch box
Sushi lunch box
czas przygotowania: 45 minut