Łosoś w cieście

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 600 g filetu z łososia
  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 40 g musztardy francuskiej
  • 20 g chrzanu
  • 340 g ziemniaków
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 2 g pieprzu
  • 4 g soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Zagotuj wodę w dwóch garnkach: w jednym zblanszuj liście szpinaku, a następnie odciśnij z nich wodę na sitku. W drugim garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kosteczkę.
  3. Usuń skórę z filetu z łososia, natrzyj go solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki wymieszaj z serkiem Philadelphia oraz chrzanem.
  5. Rozwiń płat ciasta i rozsmaruj na nim musztardę, ułóż szpinak, na nim łososia oraz serek Philadelphia z ziemniakami i chrzanem.
  6. Zawiń dłuższe krawędzie ciasta w kierunku środka i mocniej zwiń na końcach, aby uzyskać kształt kokardy. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i piecz przez 35 minut.

Mam ochotę na

Tikka Masala
Tikka Masala
czas przygotowania: 45 minut
Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut
Sałatka z pulpetami po azjatycku
Sałatka z pulpetami po azjatycku
czas przygotowania: 30 minut
Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
Hot dogi z coleslawem i miodowym boczkiem
czas przygotowania: 20 minut