Zupa krem z awokado

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku (ok. 10 g)
  • 2 ziemniaki (ok. 180 g)
  • ½ papryczki chili
  • 4 gałązki kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Obraną szalotkę drobno poszatkuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 2 cm. Papryczkę chili potnij w cienkie plasterki. Orzechy brazylijskie posiekaj ostrym nożem i upraż na suchej patelni na złoty kolor.

2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć szalotkę i smaż 3-4 minuty na średniej mocy palnika. Kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę wcześniej przygotowanego chili. Całość zamieszaj i podsmażaj kolejne 2 minuty. Po tym czasie dorzuć ziemniaki. Połącz składniki i smaż 5-6 minut. Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

3. Odstaw garnek z ugotowaną zupą z palnika. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ skrop sokiem z połowy limonki i przełóż do naczynia z zupą. Dodaj serek Philadelphia z ziołami i zmiksuj całość blenderem na krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę krem podawaj udekorowaną listkami kolendry, papryczką chili, plasterkami limonki oraz orzechami brazylijskimi.

Mam ochotę na

Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sum
czas przygotowania: 25 minut
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy
czas przygotowania: 30 minut
Wrapy zawijane z szynką i serem
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut
Wielkanocny pankejk – zając
Wielkanocny pankejk – zając
czas przygotowania: 30 minut
Żeberka w sosie BBQ
Żeberka w sosie BBQ
czas przygotowania: 2 godziny