Mazurek czekoladowy

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 180 g mąki (np. krupczatki lub tortowej)
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru drobnego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 ml esencji migdałowej
  • 1 jajko kl. L
  • 10 ml zimnej wody
  • 75 g czereśni koktajlowych (ok. 15 szt.)
  • 60 g migdałów całych
  • 12 g migdałów w słupkach
  • 20 g płatków migdałowych
  • 15 g małych rodzynek
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj oba rodzaje mąki z cukrem (drobnym i wanilinowym), a następnie utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Dodaj jajko, esencję migdałową oraz zimną wodę i zagnieć.
  2. Wyłóż formę ciastem, zawiń całość w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Przed upływem tego czasu nagrzej piekarnik do 170°C.
  3. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu ostudź.
  4. Rozsmaruj serek Philadelphia Milka na cieście, wygładź i ułóż na nim kwiatowe wzorki z migdałów, czereśni, rodzynek i skórki pomarańczowej.

Mam ochotę na

Omlet cesarski
Omlet cesarski
czas przygotowania: 20 minut
Gofry z pomidorami
Gofry z pomidorami
czas przygotowania: 60 minut
Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Sernik śmietankowa chatka
Sernik śmietankowa chatka
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 15 minut