Drożdżówki

Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła

Ciasto:

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty soli
  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 laski rabarbaru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 laski rabarbaru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 8 truskawek
  • sok z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Mąkę pszenną, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy i masło połącz na jednolitą masę w mikserze kielichowym. Przełóż kruszonkę do miski i wstaw na czas przygotowania i wyrastania ciasta drożdżowego do lodówki.
  2. Mleko podgrzej, połącz z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, masło, jajko, żółtko, sól i letnie mleko wyrób do uzyskania jednolitej masy. Uformuj kulę i pozostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
  3. Serek śmietankowy, cukier waniliowy i jajko połącz do uzyskania jednolitej masy.
  4. Rabarbar (4 laski) pokrój na małe kawałki, obtocz w brązowym cukrze i smaż na patelni przez 20 minut (aż zrobi się rabarbarowy dżem). Przełóż do miseczki.
  5. Pokrój 2 laski rabarbaru – każdą na 6 części, wrzuć na patelnię, zasyp brązowym cukrem i zalej sokiem z pomarańczy. Smaż przez 7 minut, dołóż truskawki pokrojone w ćwiartki. Smaż 2 minuty.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki i rozpłaszcz na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (po 6 na każdej blaszce). W środku każdej z nich zrób wgłębienie dolną częścią literatki. Nałóż masę serkową, na wierzch dżem z rabarbaru i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 15-20 minut.
  7. Drożdżówki wyłóż na paterę, na wierzchu każdej z nich poukładaj rabarbar i truskawki.

Mam ochotę na

Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
Bagietka z pieczoną dynią i serkiem
czas przygotowania: 30 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 70 minut
Dip ziołowy
Dip ziołowy
czas przygotowania: 5 minut
Naleśniki z ryżem i owocami
Naleśniki z ryżem i owocami
czas przygotowania: 40 minut
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
Koktajl z buraków z dodatkiem jabłek, malin i suszonej żurawiny
czas przygotowania: 60 minut