Mąkę pszenną, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy i masło połącz na jednolitą masę w mikserze kielichowym. Przełóż kruszonkę do miski i wstaw na czas przygotowania i wyrastania ciasta drożdżowego do lodówki.
Mleko podgrzej, połącz z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, masło, jajko, żółtko, sól i letnie mleko wyrób do uzyskania jednolitej masy. Uformuj kulę i pozostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Serek śmietankowy, cukier waniliowy i jajko połącz do uzyskania jednolitej masy.
Rabarbar (4 laski) pokrój na małe kawałki, obtocz w brązowym cukrze i smaż na patelni przez 20 minut (aż zrobi się rabarbarowy dżem). Przełóż do miseczki.
Pokrój 2 laski rabarbaru – każdą na 6 części, wrzuć na patelnię, zasyp brązowym cukrem i zalej sokiem z pomarańczy. Smaż przez 7 minut, dołóż truskawki pokrojone w ćwiartki. Smaż 2 minuty.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj kulki i rozpłaszcz na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (po 6 na każdej blaszce). W środku każdej z nich zrób wgłębienie dolną częścią literatki. Nałóż masę serkową, na wierzch dżem z rabarbaru i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 15-20 minut.
Drożdżówki wyłóż na paterę, na wierzchu każdej z nich poukładaj rabarbar i truskawki.