Ryż na mleku z serkiem Philadelphia, pieczonymi truskawkami, kruszonką i macierzanką cytrynową
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania:
25 minut + czas gotowania20 minut
Składniki
120 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii
100 g ryżu na mleku
600 ml półtłustego mleka
300 g serka Philadelphia Original
300 g truskawek
40 g drobnego cukru do wypieków
20 ml białego octu balsamicznego
50 g niesolonego masła
100 g zwykłej mąki
25 g drobnego cukru do wypieków
4 gałązki macierzanki cytrynowej
Sposób przygotowania
Przygotowanie ryżu na mleku: Zmiksuj 120 g cukru i ryżu na mleku w rondelku i dodaj laskę wanilii. Dodaj 400 ml mleka i serek Philadelphia, dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut, regularnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Gdy mieszanka zgęstnieje, stopniowo dodaj resztę mleka. Kontroluj „bulgotanie” i gotuj do momentu, kiedy ryż wchłonie mleko.
Przygotowanie truskawek: Oczyść i przekrój truskawki na pół. Następnie umieść je w rondelku z 40 g cukru i octem balsamicznym. Podgrzewaj delikatnie do uzyskania soku (ale nie dopuść do utracenia kształtu owoców). Odsącz truskawki i odstaw do ostygnięcia. Syrop również odstaw do ostygnięcia. Zalej nim truskawki.
Przygotowanie kruszonki: Utrzyj masło i wrzuć je do mąki i 25 g cukru. Następnie dodaj listki z dwóch gałązek macierzanki. Kiedy całość przypomina już bułkę tartą, rozłóż na blaszce i piecz do uzyskania złotej barwy, mieszając co kilka minut, by kolor był równomierny. Odstaw do ostygnięcia, a później dosyp odrobinę macierzanki.
Na zakończenie: umieść truskawki w naczyniu, na wierzch połóż ryż na mleku z serkiem Philadelphia. Całość posyp kruszonką.