Grillowana ośmiorniczka

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 200 g macek ośmiornicy (gotowanych i mrożonych lub surowych)
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 280 g mango
  • 5 g przyprawy curry w proszku
  • 20 g czerwonej tajskiej pasty curry
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 3 ml soku z limonki
  • 2 g startej skórki z limonki
  • 40 g czerwonej rzodkiewki
  • 10 g cukru
  • 30 ml octu ryżowego
  • 2 świeżej kolendry
  • 35 g listków szczawiu

Sposób przygotowania

  1. W przypadku surowych macek ośmiornicy, zagotuj wodę w rondelku i gotuj 200 g macek przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Mrożone gotowane macki powinny rozmrażać się w lodówce przez całą noc.
  2. Wymieszaj czerwoną pastę curry z olejem oraz sokiem z limonki i zamarynuj w niej macki (2 godz. w lodówce).
  3. W miseczce wymieszaj ocet z cukrem. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
  4. Pod koniec czasu marynowania ośmiornicy, przygotuj puree: zblenduj mango wraz z przyprawą curry, kolendrą oraz serkiem Philadelphia Original.
  5. Na mocno nagrzanym grillu lub patelni grillowej grilluj ośmiorniczkę przez 8 minut, przewracając ją na drugą stronę w międzyczasie i smarując marynatą z czerwonego curry.
  6. Sparz limonkę i zetrzyj skórkę. Ułóż macki ośmiornicy na kleksie z kremowego puree z mango i udekoruj listkami szczawiu oraz piklowaną rzodkiewką, posyp startą skórką z limonki.

Mam ochotę na

Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
Pieczarki Portobello z jajkami przepiórczymi
czas przygotowania: 40 minut
Burgery sushi
Burgery sushi
czas przygotowania: 50 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania: 40 minut
Nadziewane papryczki
Nadziewane papryczki
czas przygotowania: 15 minut