Sernik zebra waniliowo-czekoladowy

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut oraz czas schłodzenia

Składniki

  • 350 g serka Philadelphia Original
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 25 g żelatyny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g czekolady deserowej
  • czarny barwnik, np. naturalny barwnik z węgla

Sposób przygotowania

  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera.
  2. Serek wymieszaj z jogurtem i dodawaj po jednej łyżce do śmietany, nadal ubijając.
  3. Żelatynę zalej mlekiem, odstaw na 5 minut, a następnie lekko podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do masy serkowej i wymieszaj.
  4. Masę podziel na dwie nierówne części: 1/3 i 2/3.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej do mniejszej części masy serkowej. Dodaj czarny barwnik i wymieszaj.
  6. Do pozostałej masy serkowej dodaj ekstrakt waniliowy.
  7. Obie masy umieść w osobnych naczyniach z dziubkiem. Do okrągłej formy na ciasto wylewaj na przemian białą i czarną masę (z niewielkiej wysokości, na środek formy).
  8. Odstaw deser do lodówki na 12 godzin.
  9. Sernik-zebra podawaj schłodzony.

Mam ochotę na

Mule w białym sosie winnym
Mule w białym sosie winnym
czas przygotowania: 20 minut
Babeczki dynie
Babeczki dynie
czas przygotowania: 30 minut + studzenie
Babeczki z cytrynowym serkiem
Babeczki z cytrynowym serkiem
czas przygotowania: 40 minut
Miniserniczki z czekoladą
Miniserniczki z czekoladą
czas przygotowania: ok. 4 godz.
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
Lody kokosowo-limonkowe z grillowanym melonem
czas przygotowania: 25 minut