Chlebek dyniowy 

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 300 g purée z dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 60 g miksu orzechów (np. włoskie, migdały, nerkowce), posiekanych

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj purée z dyni, jajka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, aż masa będzie gładka.
  2. W osobnej misce utrzyj 200 g serka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie kremowa.
  3. Wlej połowę ciasta do formy, nałóż równomiernie nadzienie z serka, a następnie przykryj resztą ciasta.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Ostudź ciasto. 
  5. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie, połącz ją z serkiem, aż masa będzie gładka. Dodaj posiekane orzechy (garść odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj.
  6. Rozsmaruj polewę na wierzchu wystudzonego ciasta, udekoruj kawałkami orzechów.

Mam ochotę na

Krem z brukselki
Krem z brukselki
czas przygotowania: 50 minut
Sernik śmietankowa chatka
Sernik śmietankowa chatka
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
Szaszłyki drobiowe z dipem serkowo-musztardowym
czas przygotowania: 30 minut
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
czas przygotowania: 25 minut
Tartaletki renifery
Tartaletki renifery
czas przygotowania: 50 minut