60 g miksu orzechów (np. włoskie, migdały, nerkowce), posiekanych
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj purée z dyni, jajka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, aż masa będzie gładka.
W osobnej misce utrzyj 200 g serka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie kremowa.
Wlej połowę ciasta do formy, nałóż równomiernie nadzienie z serka, a następnie przykryj resztą ciasta.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Ostudź ciasto.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie, połącz ją z serkiem, aż masa będzie gładka. Dodaj posiekane orzechy (garść odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj.
Rozsmaruj polewę na wierzchu wystudzonego ciasta, udekoruj kawałkami orzechów.