Szpinakowe szpecle z pesto

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

Szpecle:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g serka Philadelphia Original
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki szpinaku (świeżego lub rozmrożonego i dobrze odciśniętego)

Pesto:

  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lub piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do podania:

  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • listki świeżej bazylii (zielonej i fioletowej)
  • oliwa z oliwek (do skropienia)
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Szpecle:

  1. Zblenduj szpinak ze 100 g serka na gładką masę.
  2. Dodaj jajko, mąkę, sól, gałkę muszkatołową – wymieszaj, aż uzyskasz gęste, lejące ciasto.
  3. Zagotuj osoloną wodę. Przełóż porcjami ciasto do sitka lub specjalnej tarki do szpecli i przecieraj do wrzątku.
  4. Gotuj, aż wypłyną na wierzch (ok. 1–2 minuty).
  5. Odcedź szpecle i przelej zimną wodą.

Pesto:

  1. Zblenduj wszystkie składniki pesto na gładką, intensywnie zieloną pastę.
  2. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania.

Podanie:

  1. Wymieszaj ugotowane szpecle z pesto w dwóch słoikach lub miskach.
  2. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych, listki bazylii i po łyżce serka na porcję.
  3. Skrop oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem

Mam ochotę na

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: 45 minut
Ciasto z sycylijskimi pomarańczami
Ciasto z sycylijskimi pomarańczami
czas przygotowania: 80 minut
Kurczak szu szu
Kurczak szu szu
czas przygotowania: 30 minut
Bakłażanowy burger
Bakłażanowy burger
czas przygotowania:
Krem z białych warzyw
Krem z białych warzyw
czas przygotowania: 40 minut