Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Szpinakowe szpecle z pesto
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
35 minut
Składniki
Szpecle:
150 g mąki pszennej
100 g serka Philadelphia Original
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki szpinaku (świeżego lub rozmrożonego i dobrze odciśniętego)
Pesto:
1 szklanka świeżego szpinaku
⅓ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów nerkowca lub piniowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Do podania:
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki serka Philadelphia Original
listki świeżej bazylii (zielonej i fioletowej)
oliwa z oliwek (do skropienia)
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Szpecle:
Zblenduj szpinak ze 100 g serka na gładką masę.
Dodaj jajko, mąkę, sól, gałkę muszkatołową – wymieszaj, aż uzyskasz gęste, lejące ciasto.
Zagotuj osoloną wodę. Przełóż porcjami ciasto do sitka lub specjalnej tarki do szpecli i przecieraj do wrzątku.
Gotuj, aż wypłyną na wierzch (ok. 1–2 minuty).
Odcedź szpecle i przelej zimną wodą.
Pesto:
Zblenduj wszystkie składniki pesto na gładką, intensywnie zieloną pastę.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania.
Podanie:
Wymieszaj ugotowane szpecle z pesto w dwóch słoikach lub miskach.
Dodaj połówki pomidorków koktajlowych, listki bazylii i po łyżce serka na porcję.
Skrop oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Nabiał
Warzywa
Liściowe
Dania główne
Jajka
Mam ochotę na
Szukaj
Bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: 45 minut
Ciasto z sycylijskimi pomarańczami
czas przygotowania: 80 minut
Kurczak szu szu
czas przygotowania: 30 minut
Bakłażanowy burger
czas przygotowania:
Krem z białych warzyw
czas przygotowania: 40 minut