Lukrowane pierniki

Ilość porcji: 35
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • Lukier:
  • 125 g serka Philadelphia Original (1 opakowanie)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Podgrzej cukier z masłem oraz miodem (do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. W osobnej misce zmiksuj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao oraz jajko.
  3. Dodaj wystygniętą masę i ponownie zmiksuj.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką.
  5. Wytnij pierniki za pomocą foremek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piecz około 15 minut.
  7. Wyjmij pierniki z piekarnika i poczekaj, aż ostygną.
  8. Ubij serek Phily z miękkim masłem i cukrem pudrem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  9. Udekoruj pierniki polewą i odczekaj, aż stwardnieje. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  10. Pamiętaj, aby pierniki piec z wyprzedzeniem
    – potrzebują czasu, żeby zmięknąć.

Mam ochotę na

Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
Serek Philadelphia z boczkiem, cukinią i sosem carbonara
czas przygotowania: 5 minut
Chipsy z warzyw korzeniowych
Chipsy z warzyw korzeniowych
czas przygotowania: 40 minut
Dorsz w sosie śmietanowym
Dorsz w sosie śmietanowym
czas przygotowania: 35 minut
Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut