Ryż do sushi przesyp do sitka i płucz pod kranem, aż woda przestanie być mętna.
Zagotuj w garnku 150 ml wody i wsyp opłukany ryż. Gotuj przez 10 minut, następnie pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj zaprawę z octu i cukru, wlej ją do lekko ostudzonego ryżu. Wymieszaj dokładnie.
Przełóż 2/3 gotowego ryżu do dwóch półkulistych foremek silikonowych lub niewielkich miseczek wyłożonych folią spożywczą. Z pozostałego ryżu uformuj dwa krążki o średnicy dopasowanej do silikonowej foremki lub użytej miseczki. Wstaw wszystko do lodówki na 15 minut.
Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w poprzek (w plastry o grubości ok. 1-2 mm). Skrop cytryną.
Na ryżowych spodach (krążkach) rozłóż po równo plasterki ogórka. Nałóż warstwę serka Philadelphia Original, następnie kawałki łososia i plasterki awokado. Przykryj całość ryżem uformowanym w kształt półkuli, udekoruj paseczkami nori oraz czarnym i białym sezamem. Burgery serwuj z wasabi i sosem sojowym.