Czas przygotowania:
55 minut + czas chłodzenia ciasta
Składniki
Tortellini
150 g serka Philadelphia Original
6 g listków bazylii
7 g startej skórki z cytryny
75 g plastrów szynki serrano
3 jajka (3 x 56 g)
260 g mąki pszennej
10 ml oliwy
6 g soli
Kremowy sos
125 g serka Philadelphia z ziołami
60 g cebuli
100 g suszonych pomidorów
100 g liści szpinaku
90 g brązowych pieczarek
240 ml bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
4 g płatków chili
10 g masła
8 ml zalewy z pomidorów (oleju)
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto na tortellini. Wymieszaj mąkę z jajkami, oliwą oraz solą i wyrabiaj ręcznie lub w mikserze planetarnym przez 10 minut. Wstaw do lodówki na ok. 30-40 minut.
W tym czasie pokrój w kosteczkę plastry szynki serrano, posiekaj listki bazylii i wymieszaj z serkiem Philadelphia Original oraz startą skórką z cytryny. Przechowuj w lodówce do momentu nakładania farszu.
Rozwałkuj cienko ciasto (lub użyj maszynki do makaronu ustawionej na 7 stopień regulacji grubości), potnij na 5-centymetrowe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż pół łyżeczki farszu i złącz rogi po przekątnej, zlepiając brzegi. Wywiń górny róg trójkącika (uzyskasz kształt łódeczki) i zawiń makaron z farszem wokół palca. Zlep łączące się brzegi. Gotowe tortellini układaj na posypanej mąką powierzchni.
Pokrój cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i pieczarki w plasterki, suszone pomidory w paseczki. Na patelni rozgrzej olej z zalewy i podsmaż cebulę z pieczarkami. Dodaj pokrojone pomidory i smaż 3 minuty. Rozpuść masło, dorzuć czosnek i płatki chili. Po minucie wymieszaj wszystko razem i dodaj liście szpinaku, nie przerywając mieszania. Wlej bulion i zagotuj.
Dodaj tortellini i duś całość pod przykryciem przez 4-5 minut.
Serek Philadelphia z ziołami wymieszaj z zawartością patelni, aż powstanie gęsty sos.