Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 2 kromki pumpernikla
  • 2-3 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • 125 g serka Philadelphia Original
  • szczypta cynamonu
  • suszone płatki lawendy lub zioła do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Umyte brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój owoce na grubsze plastry.
  2. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj brzoskwinie i smaż przez 2-3 minuty, aż zaczną się delikatnie karmelizować.
  3. Polej kawałki owoców miodem, dodaj szczyptę cynamonu i delikatnie mieszaj, smażąc jeszcze przez około 2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i lekko zmiękną.
  4. W międzyczasie posmaruj kromki pumpernikla grubą warstwą serka.
  5. Ułóż na wierzchu kromek karmelizowane brzoskwinie.
  6. Udekoruj płatkami lawendy lub ulubionymi ziołami.

Mam ochotę na

Pierogi ruskie z żurawiną
Pierogi ruskie z żurawiną
czas przygotowania: 75 minut
Żółta sałatka
Żółta sałatka
czas przygotowania: 150 minut
Ośnieżone serniczki z owocami
Ośnieżone serniczki z owocami
czas przygotowania: 55 minut
Gzik z ziemniakami
Gzik z ziemniakami
czas przygotowania: 45 minut
Ogon bobra
Ogon bobra
czas przygotowania: 35 minut + 1 godz. wyrastania