Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki
2 kromki pumpernikla
2-3 dojrzałe brzoskwinie
2 łyżki masła
1-2 łyżki miodu
125 g serka Philadelphia Original
szczypta cynamonu
suszone płatki lawendy lub zioła do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Umyte brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój owoce na grubsze plastry.
Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj brzoskwinie i smaż przez 2-3 minuty, aż zaczną się delikatnie karmelizować.
Polej kawałki owoców miodem, dodaj szczyptę cynamonu i delikatnie mieszaj, smażąc jeszcze przez około 2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru i lekko zmiękną.
W międzyczasie posmaruj kromki pumpernikla grubą warstwą serka.
Ułóż na wierzchu kromek karmelizowane brzoskwinie.