Hünkar beğendi

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki serka Philadelphia Original
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 125 g serka Philadelphia Original (na kleksy)
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż 3 minuty. Dołóż mięso i smaż kolejne 6 minut, co chwilę mieszając. Zalej pomidorami i gotuj pod przykryciem 7 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki serka, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Bakłażany umyj, nakłuj skórkę widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C (góra, dół), obracając co jakiś czas. Wyjmij warzywa, ostudź i obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć kawałki bakłażana, smaż posypując mąką i mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj mleko, 2 łyżki serka i gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Bakłażanowe purée nałóż na talerz, na wierzch dołóż mięso, udekoruj kleksami serka i listkami pietruszki.

Mam ochotę na

Sernik z piankami
Sernik z piankami
czas przygotowania: 220 minut
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut
Butter chicken
Butter chicken
czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Bajgiel z łososiem
Bajgiel z łososiem
czas przygotowania: 10 minut