Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
Cebulę obierz i posiekaj.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj cebulę i smaż 3 minuty. Dołóż mięso i smaż kolejne 6 minut, co chwilę mieszając. Zalej pomidorami i gotuj pod przykryciem 7 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki serka, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Bakłażany umyj, nakłuj skórkę widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C (góra, dół), obracając co jakiś czas. Wyjmij warzywa, ostudź i obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć kawałki bakłażana, smaż posypując mąką i mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj mleko, 2 łyżki serka i gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Bakłażanowe purée nałóż na talerz, na wierzch dołóż mięso, udekoruj kleksami serka i listkami pietruszki.