Czas przygotowania:
40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
Składniki
130 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
5 ml ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej tortowej
1 g soli
125 g serka Philadelphia Light
60 g cukru pudru
15 ml soku z cytryny
140 g brzoskwini z puszki
Sposób przygotowania
Masło pokrój w drobną kostkę i utrzyj z cukrem pudrem.
Cały czas ucierając, dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, a następnie wsyp mąkę przesianą z solą.
Gotowe, gładkie ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm i wytnij nożem kształty przypominające jajko sadzone. Delikatnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciastka przez 13 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
W tym czasie wymieszaj serek Philadelphia Light z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Brzoskwinie pokrój w plastry.
Ciasteczka posmaruj serkiem i udekoruj plastrami brzoskwini w taki sposób, żeby imitowały żółtka w jajkach sadzonych