Ciastka „jajka sadzone”

Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta

Składniki

  • 130 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 ml ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 g soli
  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 60 g cukru pudru
  • 15 ml soku z cytryny
  • 140 g brzoskwini z puszki

Sposób przygotowania

  1. Masło pokrój w drobną kostkę i utrzyj z cukrem pudrem.
  2. Cały czas ucierając, dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, a następnie wsyp mąkę przesianą z solą.
  3. Gotowe, gładkie ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  5. Rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm i wytnij nożem kształty przypominające jajko sadzone. Delikatnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciastka przez 13 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
  7. W tym czasie wymieszaj serek Philadelphia Light z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Brzoskwinie pokrój w plastry.

Ciasteczka posmaruj serkiem i udekoruj plastrami brzoskwini w taki sposób, żeby imitowały żółtka w jajkach sadzonych

Mam ochotę na

Chłodnik ogórkowy z miętą
Chłodnik ogórkowy z miętą
czas przygotowania: 40 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
Przysmak a’la caprese z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
Bezglutenowy kotlet de volaille z serkiem Phily
czas przygotowania: 30 minut
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku
czas przygotowania: 25 minut