Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
Strona główna
Przepisy
Produkty
Książki kucharskie
Przelicznik kulinarny
Akcje promocyjne
O marce
Dla profesjonalistów
< Wróć do wszystkich przepisów
Podziel się
Jajka w gniazdkach z cukinii z młodymi ziemniakami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki
Ziemniaki:
6 młodych ziemniaków w mundurkach
oliwa
sól morska
świeży koperek (do podania)
Karmelizowana cebula:
1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sos:
100 g serka Philadelphia Original
1–2 łyżki mleka lub śmietanki
sól, pieprz do smaku
Jajka w gniazdkach z cukinii:
1 średnia cukinia
2 jajka
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
2 łyżki serka Philadelphia z ziołami
Do podania:
świeże zioła (lub jadalne kwiaty)
Sposób przygotowania
Ziemniaki:
Całe młode ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 15–20 minut do miękkości.
Po ugotowaniu delikatnie naciśnij ziemniaki łyżką, by popękały, i zapiekaj 10 minut w piekarniku (200°C) z oliwą.
Karmelizowana cebula:
Podsmaż cebulę na oliwie i maśle.
Dodaj cukier i ocet balsamiczny, smaż jeszcze kilka minut, aż będzie miękka i szklista.
Sos:
Wymieszaj serek śmietankowy z odrobiną mleka lub śmietanki.
Dodaj sól, pieprz i karmelizowaną cebulę – całość dokładnie połącz.
Jajka w gniazdkach z cukinii:
Pokrój cukinię wzdłuż w cienkie paski (np. obieraczką).
Na patelni rozgrzej oliwę, uformuj z pasków okrągłe gniazdka i wbij do środka każdego z nich jajko.
Smaż pod przykryciem na małym ogniu do ścięcia białka.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj po łyżce serka z ziołami.
Podanie
:
Na talerzu ułóż ziemniaki, polej je sosem z karmelizowaną cebulą, posyp koperkiem.
Obok dodaj jajka w gniazdkach cukiniowych z kremowym serkiem z ziołami.
Udekoruj świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami.
Znajdź podobne dania:
Philadelphia Original
Nabiał
Warzywa
Dania główne
Strączkowe
Ziemniaki
Mleko
Mam ochotę na
Szukaj
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Orkiszowe ciasto świąteczne z konfiturą
czas przygotowania: 1,5 godziny
Sałatka szwabska
czas przygotowania: 20 minut
Ośnieżone serniczki z owocami
czas przygotowania: 55 minut
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut