Gofry z pomidorami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Składniki na gofry:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 3 różne pomidory
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wymieszaj dokładnie suche składniki. Dodaj jaja, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę, aż składniki się połączą.
  2. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj ciasto chochelką i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni gofrownicy. Piecz gofry przez około 4 minuty, aż będą złociste. Odłóż upieczone gofry na kratkę, aby trochę ostygły.
  3. Posmaruj ostudzone gofry serkiem Philadelphia. Wyłóż na nie pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
  4. Wymieszaj pesto z oliwą i polej nim pomidory. Oprósz całość solą, pieprzem oraz listkami tymianku.

Mam ochotę na

Maczajka
Maczajka
czas przygotowania: 60 minut
Jajka pod pierzynką Phily
Jajka pod pierzynką Phily
czas przygotowania: 25 minut
Tureckie kofty z dipem
Tureckie kofty z dipem
czas przygotowania: 35 minut
Smoothie kokosowo-limonkowe
Smoothie kokosowo-limonkowe
czas przygotowania: 10 minut
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
Bezglutenowe naleśniki z sokiem z buraka i serkiem Phily
czas przygotowania: 40 minut