Letnie kanapki z serkiem z ziołami, szynką parmeńską i nektarynką

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

Kanapki:

  • 4 kromki świeżego pieczywa (np. bagietka, ciabatta lub wiejski chleb)
  • 100 g serka Philadelphia z ziołami
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub prosciutto
  • 1 dojrzała nektarynka, pokrojona w cienkie plasterki

Do podania:

  • garść świeżej bazylii (zielonej i/lub fioletowej)
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropli oliwy extra virgin (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Pieczywo:

  1. Kromki pieczywa delikatnie podpiecz, jeśli lubisz chrupiące kanapki.
  2. Posmaruj każdą kromkę grubą warstwą serka z ziołami.

Kanapki:

  1. Ułóż na wierzchu po jednym plasterku szynki parmeńskiej, zwiniętym w rulon lub wachlarz.
  2. Dołóż plasterki nektarynki – mogą delikatnie nachodzić na siebie.

Podanie:

  1. Udekoruj świeżymi listkami bazylii i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Możesz skropić kanapki odrobiną oliwy.

Mam ochotę na

Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
Polędwiczka w boczku w sosie śliwkowym
czas przygotowania: 60 minut
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
Rozgrzewająca zupa marchewkowa
czas przygotowania: 60 minut
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
Dutch Baby z awokado, jajkiem sadzonym i boczkiem
czas przygotowania: 30 minut
Turecka zupa z soczewicy (mercimek çorbası)
Turecka zupa z soczewicy (mercimek çorbası)
czas przygotowania: 45 minut