Frytki z batatów

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 3 bataty (ok. 1 kg)
  • 10 g papryki czerwonej w proszku
  • 10 g kuminu
  • 5 g soli
  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej olej w garnku do 200°C. Bataty umyj, obierz i pokrój w słupki 1 cm × 6 cm.
    Smaż ok. 5−7 minut, aż będą rumiane.
  2. W międzyczasie wymieszaj przyprawy z solą. Zblenduj serek z mlekiem i czosnkiem.
  3. Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z oleju. Posyp wymieszanymi przyprawami i podawaj z sosem. Do dekoracji użyj posiekany szczypiorek.

Mam ochotę na

Minipankejki z sosem czekoladowym
Minipankejki z sosem czekoladowym
czas przygotowania: 20 minut
Chlebek naan
Chlebek naan
czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
czas przygotowania: 40 minut
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
Wiosenna zupa szparagowa z kleksem z serka Phily
czas przygotowania: 40 minut
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
Grillowany bajgiel z serkiem, markelą i piklowaną cebulą
czas przygotowania: 15 minut