Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30 minut). Obierz skórkę, przeciśnij przez praskę na purée i wymieszaj z 1 łyżką masła.
Na patelni rozpuść pozostałe masło i wsyp groszek, smaż przez 15 minut, do miękkości. Groszek rozgnieć widelcem i wymieszaj z 2 łyżkami serka.
Tuńczyka połącz z 2 łyżkami serka.
Jajko obierz i przekrój na pół.
Na talerzu połóż rant (ring) o średnicy 7 cm i na dno zacznij nakładać masy. Pierwsza warstwa to 2 łyżki purée, następnie czubata łyżka groszku, potem pasta z tuńczyka i ponownie porcja purée. Na wierzchu połóż połówkę jajka, udekoruj kleksem serka i posyp szczypiorkiem. Ostrożnie ściągnij rant przed podaniem potrawy. Tak samo przygotuj drugą porcję.