Causa rellena

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 150 g mrożonego groszku
  • 125 g tuńczyka z puszki (odsączonego)
  • 200 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 1 jajko ugotowane na twardo (7 minut)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 30 minut). Obierz skórkę, przeciśnij przez praskę na purée i wymieszaj z 1 łyżką masła.
  2. Na patelni rozpuść pozostałe masło i wsyp groszek, smaż przez 15 minut, do miękkości. Groszek rozgnieć widelcem i wymieszaj z 2 łyżkami serka.
  3. Tuńczyka połącz z 2 łyżkami serka.
  4. Jajko obierz i przekrój na pół.
  5. Na talerzu połóż rant (ring) o średnicy 7 cm i na dno zacznij nakładać masy. Pierwsza warstwa to 2 łyżki purée, następnie czubata łyżka groszku, potem pasta z tuńczyka i ponownie porcja purée. Na wierzchu połóż połówkę jajka, udekoruj kleksem serka i posyp szczypiorkiem. Ostrożnie ściągnij rant przed podaniem potrawy. Tak samo przygotuj drugą porcję.

Mam ochotę na

Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
Sernik amerykański z polewą toffi i orzechami
czas przygotowania: 50 minut
Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
Bożonarodzeniowe ciasto z malinami
czas przygotowania: 135 minut
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Spaghetti z leśnymi grzybami
Spaghetti z leśnymi grzybami
czas przygotowania: 20 minut