Tortilla z kurczakiem, papryką typu chipotle i serkiem Philadelphia
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
50 minut
Składniki
2 tortille kukurydziane
2 kawałki mięsa z uda kurczaka bez kości
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
50 g chorizo pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty z chipotle
pół średniej, drobno pokrojonej cebuli
pół łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duży pomidor „beef”
1 limonka
1 dojrzałe awokado
2 łyżki serka Philadelphia Original
Sposób przygotowania
Na małej patelni rozgrzej olej. Przyprawione solą mięso smaż do momentu uzyskania chrupiącej skórki (ok. 8 min). Odstaw do ostygnięcia, pokrój na małe kawałki.
Wysmaż chorizo w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Cebulę i kolendrę usmaż w tłuszczu z kurczaka, a następnie dodaj kminek, oregano. Wymieszaj z czosnkiem i wysmaż, aż wszystko się zazłoci. Następnie wymieszaj z pastą chipotle i smaż jeszcze przez dwie minuty.
W trakcie, kiedy cebula będzie się smażyła, wytnij gniazdo nasienne w pomidorze i umieść go w naczyniu z wrzącą wodą na trzydzieści sekund, aby usunąć skórkę. Obranego pomidora posiekaj na cztery części i zblenduj.
Zwiększ temperaturę na patelni. Do mieszanki dodaj zmiksowanego pomidora, który w kontakcie z patelnią powinien zacząć skwierczeć. Mieszaj sos około trzy minuty, dopóki nie zgęstnieje. Następnie wymieszaj z sokiem z połowy limonki i z pokrojonym kurczakiem.
Na innej patelni podgrzej kukurydzianą tortillę na małym ogniu, obracając ją, aby rozgrzała się z obu stron. Kiedy placek będzie ciepły, umieść na nim dwa kawałki awokado polane sokiem z limonki, następnie kurczaka z sosem i łyżkę serka Philadelphia.