Cytrynowo-kokosowa tarta z serkiem Philadelphia

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godzina + czas chłodzenia1 godzina

Składniki

  • 220 g kruszonki z biszkoptów
  • 100 g stopionego masła
  • 4 średnie jaja pochodzące od kur z wolnego wybiegu
  • 120 ml śmietanki kremowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 cytryny, sok i skórka
  • 2 limonki, sok i skórka
  • 320 ml śmietanki kremowej
  • 210 g serka Philadelphia Original
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wyciągu z wanilii
  • 100 g wysuszonego kokosa

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°/ 180° z termoobiegiem. W robocie kuchennym zmiel biszkopty na kruszonkę. Dodaj stopione masło i połowę wysuszonego kokosa. Wysyp wszystko na okrągłą formę lub blaszkę. Dokładnie rozmieść okruchy na podstawie i po bokach.
  2. Piecz w piekarniku przez 8 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C/140°C z termoobiegiem.
  3. Ubij 120 gram śmietanki z sokiem i skórką z owoców, jajkami i cukrem pudrem. Wylej na zimne ciasto i piecz 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Ubij razem 320 ml śmietanki z serkiem Philadelphia, cukrem pudrem, wyciągiem z wanilii i kokosem. Rozsmaruj na tarcie, udekoruj skórką z limonki i cytryny. Odstaw na 30 minut.

Mam ochotę na

Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
Lasagne z mięsem, cukinią i beszamelem
czas przygotowania: 2 godziny
Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami
Hummus z serkiem śmietankowym i ziołami
czas przygotowania: 15 minut
Kanadyjskie frytki
Kanadyjskie frytki
czas przygotowania: 15 minut
Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka marchewkowe
czas przygotowania: 25 minut
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku
czas przygotowania: 25 minut