Bajgle z pastą jajeczną

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godz. 35 min.

Składniki

Bajgle

  • 6 g suchych drożdży
  • 12 g cukru + 20 g
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 10 g soli + 5 g
  • 1 jajko
  • 5 g sezamu

Pasta jajeczna

  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 6 jajek (ugotowanych na twardo i obranych)
  • 10 g musztardy
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 10 g posiekanego szczypiorku

Do kanapek

  • 250 g serka Philadelphia Original
  • 3 awokado
  • 120 g rzodkiewki
  • 20 g pędów groszku

Sposób przygotowania

Bajgle:

  1. Przygotuj zaczyn: w 270 ml ciepłej wody wymieszaj drożdże z cukrem (12 g). Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Przesiej mąkę z solą (10 g), a następnie dodaj zaczyn i wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniataj przez 15 minut, aż będzie mniej klejące. Uformuj je w kulę, przełóż do miski, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Nagrzej piekarnik do 220°C.
  4. Zagotuj 2,5 l wody w garnku wraz z pozostałym cukrem i solą.
  5. Przełóż wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj z niego 6 jednakowych, gładkich kulek. Trzymając porcję ciasta w dłoni, wbij kciuk w środek kuli i obracając, uformuj kształt bajgla. Ułóż go na stolnicy i porozciągaj tak, aby utworzyć w środku większy otwór. Uformowane bajgle przykryj ściereczką i odstaw na 5 minut.
  6. Do wrzącej wody wrzucaj po jednym bajglu i gotuj po 2 minuty z każdej strony.
  7. Po ugotowaniu przełóż je na papier do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw bajgle do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż będą lekko zarumienione, a następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Pasta jajeczna:

  1. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij w malakserze.
  2. Serek Philadelphia Original wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz musztardą.
  3. Połącz składniki na jednolitą pastę, pod koniec dodając szczypiorek.

Kanapki:

  1. Przekrój bajgle i posmaruj każdą połówkę serkiem Philadelphia Original.
  2. Obierz i przekrój awokado na pół, usuwając pestki. Następnie każdą połówkę pokrój w poprzek w cienkie plastry. Ułóż je na posmarowanych serkiem dolnych częściach pieczywa (1/2 awokado na 1 bajgla).
  3. Kolejno nałóż warstwę pasty jajecznej, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz pędy groszku. Gotowe kanapki przykryjgórnymi połówkami bajgli.

Mam ochotę na

Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka marchewkowe
czas przygotowania: 25 minut
Sernik matcha
Sernik matcha
czas przygotowania: 1 godzina i 8 godzin chłodzenia w lodówce
Babeczki dynie
Babeczki dynie
czas przygotowania: 30 minut + studzenie
Minipankejki z sosem czekoladowym
Minipankejki z sosem czekoladowym
czas przygotowania: 20 minut
Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 35 minut