Kruche rurki z kremem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Krem:

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 125 g śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ laski wanilii

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto przełóż do misy miksera i szybko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Przenieś ciasto na blat i zagnieć energicznie w kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce na godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 1,5 mm placek i pokrój na paski o szerokości 1,5 cm. Metalowe rurki posmaruj masłem, paski ciasta zakładaj tak, aby nachodziły na siebie (na połowę). W taki sposób owiń wszystkie rurki. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rurki umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra, dół), piecz 20 minut.
  3. Wypieki przenieś na kratkę do studzenia i delikatnie ściągnij z metalowych foremek. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na puszystą masę, na koniec dodaj serek, cukier puder i ziarenka wanilii. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Końcówkę rękawa umieść jak najgłębiej w każdej rurce i wypełnij środek kremem. 

Mam ochotę na

Minitorcik à la węgierski
Minitorcik à la węgierski
czas przygotowania: 35 minut
Nachosy z dipem kimchi
Nachosy z dipem kimchi
czas przygotowania: 10 minut
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
Szaszłyki krewetkowe z ananasem
czas przygotowania: 15 minut
Tortellini w kremowym sosie
Tortellini w kremowym sosie
czas przygotowania: 55 minut + czas chłodzenia ciasta
Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą
Grillowana jagnięcina z serkiem Philadelphia podana z polentą
czas przygotowania: 5 minut