Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę na donuty masłem.
Utrzyj masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodaj jajko.
Dolej maślankę i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi i wlej 60 ml zaparzonej kawy. Mieszaj do połączenia się składników.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużym okrągłym otworem. Wyciskaj masę do przygotowanej formy, tak aby wypełnić zagłębienia do około ¾ wysokości.
Piecz donuty przez 15 minut.
W tym czasie rozpuść serek Philadelphia Milka nad garnkiem z gotującą się wodą, a następnie wymieszaj ze śmietanką.
Upieczone donuty zanurzaj w polewie czekoladowej i odkładaj na kratkę do przestygnięcia. Udekoruj posypką czekoladową.