Czekoladowe donuty

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia

Składniki

  • 350 g serka Philadelphia Milka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 ml maślanki
  • 85 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 60 ml kawy
  • 115 g mąki
  • 40 g ciemnego kakao
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 5 g masła
  • 25 g posypki czekoladowej

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj formę na donuty masłem.
  2. Utrzyj masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodaj jajko.
  3. Dolej maślankę i dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  5. Wymieszaj mokre składniki z suchymi i wlej 60 ml zaparzonej kawy. Mieszaj do połączenia się składników.
  6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużym okrągłym otworem. Wyciskaj masę do przygotowanej formy, tak aby wypełnić zagłębienia do około ¾ wysokości.
  7. Piecz donuty przez 15 minut.
  8. W tym czasie rozpuść serek Philadelphia Milka nad garnkiem z gotującą się wodą, a następnie wymieszaj ze śmietanką.
  9. Upieczone donuty zanurzaj w polewie czekoladowej i odkładaj na kratkę do przestygnięcia. Udekoruj posypką czekoladową.

Mam ochotę na

Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
Biała kiełbasa z szalotką i serkiem śmietankowym
czas przygotowania: 20 minut
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
Rogaliki drożdżowe z migdałowym nadzieniem
czas przygotowania: 30 minut
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Cukinie faszerowane kurczakiem ze szpinakiem
Cukinie faszerowane kurczakiem ze szpinakiem
czas przygotowania: 40 minut
Panierowane paluszki z tofu
Panierowane paluszki z tofu
czas przygotowania: 25 minut