Składniki na spód:
Składniki na wierzch:
Spód z kalafiora:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Kalafior podziel na różyczki i zmiksuj na drobne kawałki przypominające ryż.
3. W misce wymieszaj kalafior z jajkami, serkiem, solą, pieprzem i oregano.
4. Uformuj z masy okrągły spód na pizzę na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz spód przez około 15 minut, aż będzie złocisty i chrupiący.
Pizza:
5. Na upieczonym spodzie rozprowadź sos pomidorowy, ułóż plasterki salami i pieczarek oraz kawałki cebuli.
6. Piecz w piekarniku przez kolejne 10-15 minut, aż dodatki się zarumienią.
7. Na upieczoną pizzę nałóż świeże liście szpinaku. Dołóż kleksy serka, formując je łyżką. 8. Możesz udekorować pizzę świeżymi ziołami, np. listkami oregano.