Sernik cynamonowy

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

Spód:
• 200 g ciastek owsianych
• 80 g masła

Masa serowa:
• 500 g serka Philadelphia Original
• 200 ml śmietanki kremówki (30%)
• 150 g cukru
• 3 jajka
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mus kajmakowy:
• 125 g serka Philadelphia Original
• 125 g masy kajmakowej

Do dekoracji:
• 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Spód:

  1. Ciastka owsiane zblenduj na konsystencję drobnego piasku.
  2. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami.
  3. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia i wylep je przygotowaną masą ciasteczkową.
  4. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby spód stężał.

Masa serowa:

  1. W misie miksera połącz serek, cukier i cynamon, miksując na gładką masę.
  2. Stopniowo wbijaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i śmietankę kremówkę, delikatnie miksując, aż masa będzie jednolita.
  4. Wylej masę serową na schłodzony spód.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (góra-dół) przez około 60 minut.
  6. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Mus kajmakowy:

  1. W misce wymieszaj serek z masą kajmakową, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Rozsmaruj mus na wystudzonym serniku.
  3. Wstaw sernik do lodówki na godzinę, by masa stężała.

Dekoracja:

  1. Przed podaniem posyp wierzch sernika cynamonem.

Mam ochotę na

Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy
czas przygotowania: 10 minut
Stek z serkiem Philadelphia, wędzonym boczkiem, chorizo i marmoladą cebulową
Stek z serkiem Philadelphia, wędzonym boczkiem, chorizo i marmoladą cebulową
czas przygotowania: 20 minut
Sernik kawowy
Sernik kawowy
czas przygotowania: 45 minut
Kanadyjskie frytki
Kanadyjskie frytki
czas przygotowania: 15 minut
Tort makowo-pomarańczowy
Tort makowo-pomarańczowy
czas przygotowania: 120 minut