Tarta warzywna z serkiem Philadelphia

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g masła
  • 5 łyżek wody
  • 2 cukinie, około 400 g
  • 1 podłużny burak
  • 3 duże pomidory suszone (60 g)
  • 1 opakowanie serka Philadelphia Original
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. W robocie kuchennym wyrób kruche ciasto z mąki, masła, wody i ½ łyżeczki soli. Gotowe ciasto wyłóż do formy na tartę. Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości. Odłóż do lodówki na 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj masę z serka i suszonych pomidorów. Użyj blendera. Warzywa umyj i krajaczem (łopatką) do sera pokrój je w paski (o długości ok. 3 cm).
  3. Wyciągnij spód tarty z lodówki. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do schłodzenia na ok. 20 minut.
  4. Spód tarty posmaruj przygotowaną wcześniej masą z serka i suszonych pomidorów.
  5. Jeden z pasków cukinii zwiń w rulonik. Ułóż go na samym środku spodu. Okręcaj wokół niego kolejne paski warzywne, przeplatając buraka z cukinią. Kiedy ułożysz już w ten sposób całe nadzienie, spryskaj warzywa oliwą w sprayu.
  6. Tartę posyp przyprawami. Piecz w 180 st. przez 45 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Mam ochotę na

Burger z awokado
Burger z awokado
czas przygotowania: 15 minut
Kanapka z serkową pastą
Kanapka z serkową pastą
czas przygotowania: 10 minut
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską
czas przygotowania: 10 minut
Sernik czereśniowy na zimno
Sernik czereśniowy na zimno
czas przygotowania: 30 minut oraz czas schłodzenia
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut