Ryż opłucz w garnku przynajmniej 3 razy. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem (proporcja wody do ryżu 1:1) przez 10 minut. Ocet połącz z cukrem i wymieszaj z ugotowanym ryżem, wystudź.
Krewetki oczyść, pozbaw pancerzy i posól. Mąkę, wodę i jajko połącz do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej olej, krewetki zanurzaj w tempurze i smaż na złoty kolor. Wyłóż na ręcznik papierowy.
Mango, awokado i ogórki pokrój w cienkie, długie słupki.
Do zwijania sushi potrzebujesz bambusowej maty. Na macie rozłóż płat nori, błyszczącą stroną ku dołowi. Na środku płata ułóż cienką, około półcentymetrową warstwę ryżu. Na warstwę ryżu połóż centymetrowy pasek serka Philadelphia Light, na którym układaj po 4 krewetki na rolkę. Dołóż paski mango, awokado, ogórka i 2 szczypiorki. Za pomocą maty zwijaj rolki sushi.
Pokrój rolki na kawałki. Serwuj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.