Karp w kremowym sosie

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 375 g serka Philadelphia z ziołami
  • 500 g dzwonek karpia (ok. 3 szt.)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 cytryna
  • 10 g masła
  • 20 ml oleju
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 g soli
  • 2 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Dzwonka karpia oczyść i obtocz w mące z solą i pieprzem.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem roztop masło i obsmaż rybę na średnim ogniu (po 4 minuty z każdej strony).
  4. Wymieszaj serek Philadelphia z ziołami ze śmietaną oraz sokiem z połowy cytryny.
  5. Przełóż karpia do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Posyp płatkami migdałowymi i obłóż plastrami cytryny (z pozostałej połówki). Piecz 20 minut. 

Mam ochotę na

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania: 75 minut
Paszteciki bożonarodzeniowe
Paszteciki bożonarodzeniowe
czas przygotowania: 135 minut
Tarta z owocami
Tarta z owocami
czas przygotowania: 2 godziny
Makaroniki czekoladowe
Makaroniki czekoladowe
czas przygotowania: 90 minut
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
czas przygotowania: 45 minut + 30 minut chłodzenia