Rozgrzewająca zupa marchewkowa

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Light
  • 500 g marchwi
  • 20 g imbiru
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 g cynamonu
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 4 g soli
  • 3 g pieprzu świeżo mielonego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 15 g pestek dyni
  • 30 ml oliwy

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku, aż się zeszkli. Dodaj imbir z czosnkiem oraz pozostałe przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, ziele oraz liść. Podsmaż przez 1 minutę i dorzuć do garnka pokrojoną marchewkę. Po 10 minutach wlej bulion warzywny i pozostaw zupę na niewielkim gazie pod przykryciem na pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu wyłów ziele angielskie oraz liście laurowe, a następnie zblenduj zawartość garnka i wymieszaj z połową serka Philadelphia Light. Przelej zupę do misek i udekoruj kleksami z pozostałego serka, oliwą oraz pestkami dyni.

Mam ochotę na

Parmigiana
Parmigiana
czas przygotowania: 60 minut
Tarta warzywna z serkiem Philadelphia
Tarta warzywna z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 2 godziny
Sernik Espresso
Sernik Espresso
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Wegetariańska fasolka po bretońsku
czas przygotowania: 30 minut
Nuggetsy z serkowym dipem
Nuggetsy z serkowym dipem
czas przygotowania: 25 minut