Grecka zupa cytrynowa

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 170 g piersi z kurczaka
  • 180 g makaronu orzo
  • 100 g białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • 12 g świeżej natki pietruszki
  • 24 g mąki pszennej
  • 10 g masła
  • 3 g otartego oregano
  • 6 g soli
  • 3 g pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść masło na patelni i podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, oregano i smaż 30 sekund.
  3. Wsyp mąkę, wymieszaj z zawartością patelni i po minucie wlej bulion.
  4. Dodaj pierś z kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Wsyp makaron orzo i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Wyciągnij pierś z kurczaka z bulionu i poszarp widelcem na mniejsze kawałki. Wrzuć mięso z powrotem do zupy i zamieszaj.
  7. Dodaj serek Philadelphia Original, sok i startą skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Mam ochotę na

Tort z czekoladowymi cukierkami
Tort z czekoladowymi cukierkami
czas przygotowania: 70 minut
Makaron czekoladowy z owocami
Makaron czekoladowy z owocami
czas przygotowania: 90 minut
Pizza na cienkim cieście z serkiem Philadelphia
Pizza na cienkim cieście z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 15 minut
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut
Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka marchewkowe
czas przygotowania: 25 minut