Do garnka wlej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę.
Dodaj kiełbasę pokrojoną na cienkie półplasterki i podsmażaj przez kilka minut.
Dodaj kapustę oraz startą marchewkę. Wymieszaj.
Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, dodaj listek laurowy i kminek. Wymieszaj, przykryj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1–2 razy zamieszaj.
Na patelni podsmażaj mąkę przez 2–3 minuty; gdy zacznie się rumienić, wlej resztę oleju i wymieszaj. Wlej wywar z kapusty i wymieszaj, przełóż do garnka z kapustą.
Na koniec dodaj 125 g serka, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2–3 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zagotuj.
Bigos podawaj ze świeżym pieczywem, przystrojony kleksami serka.