Bigos z młodej kapusty

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 marchewka, starta
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • 125 g serka Philadelphia light
  • 4 kleksy serka Philadelphia light
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i poszatkuj.
  2. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Dodaj kiełbasę pokrojoną na cienkie półplasterki i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj kapustę oraz startą marchewkę. Wymieszaj.
  5. Wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, dodaj listek laurowy i kminek. Wymie​​szaj, przykryj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1–2 razy zamieszaj.
  6. Na patelni podsmażaj mąkę przez 2–3 minuty; gdy zacznie się rumienić, wlej resztę oleju i wymieszaj. Wlej wywar z kapusty i wymieszaj, przełóż do garnka z kapustą.
  7. Na koniec dodaj 125 g serka, dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2–3 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zagotuj.
  8. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem, przystrojony kleksami serka.

Mam ochotę na

Sernik na zimno z mango
Sernik na zimno z mango
czas przygotowania: 60 minut
Naleśniki z ryżem i owocami
Naleśniki z ryżem i owocami
czas przygotowania: 40 minut
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
Risotto z pieczarkami i cukinią na maśle
czas przygotowania: 40 minut
Tarta marakuja
Tarta marakuja
czas przygotowania: 8 godzin
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy
czas przygotowania: 2 godziny