Perliczka pieczona z figami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 łyżki masła
  • 300 g suszonych fig
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 bukiet ulubionych ziół (tymianek, rozmaryn, szałwia)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Perliczkę oprósz solą i pieprzem, wysmaruj masłem.
  2. Piecz perliczkę w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 20 minut. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterkach, tymianek, figi i zalej całość 1 szklanką wrzątku, piecz przez 45 minut.
  3. Upieczoną perliczkę przełóż na półmisek, do fig dołóż 125 g serka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Figi polane sosem wyłóż na boki półmiska. Dołóż kleksy serka. Perliczkę udekoruj ziołami. 

Mam ochotę na

Sałatka ziemniaczana ze stekiem
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
czas przygotowania: 45 minut
Naleśniki z ryżem i owocami
Naleśniki z ryżem i owocami
czas przygotowania: 40 minut
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
czas przygotowania: 15 minut
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
czas przygotowania: 20 minut
Pizza z serkiem Phily z ziołami
Pizza z serkiem Phily z ziołami
czas przygotowania: 2 godziny 20 minut razem z czasem wyrastania ciasta