Perliczka pieczona z figami

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 łyżki masła
  • 300 g suszonych fig
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • 250 g serka Philadelphia z ziołami
  • 1 bukiet ulubionych ziół (tymianek, rozmaryn, szałwia)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Perliczkę oprósz solą i pieprzem, wysmaruj masłem.
  2. Piecz perliczkę w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 20 minut. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek w plasterkach, tymianek, figi i zalej całość 1 szklanką wrzątku, piecz przez 45 minut.
  3. Upieczoną perliczkę przełóż na półmisek, do fig dołóż 125 g serka i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Figi polane sosem wyłóż na boki półmiska. Dołóż kleksy serka. Perliczkę udekoruj ziołami. 

Mam ochotę na

Lukrowane pierniki
Lukrowane pierniki
czas przygotowania: 30 minut
Brownie Trifle
Brownie Trifle
czas przygotowania: 10 minut
Podudzia z kurczaka z warzywami
Podudzia z kurczaka z warzywami
czas przygotowania: 60 minut
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
Wiosenna sałatka z dressingiem Phily
czas przygotowania: 15 minut
Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia