Przygotuj na blasze matę do pieczenia makaroników lub narysuj na papierze koła o śr. 3,5 cm w odległości 3 cm od siebie.
Przesiej do miski mąkę migdałową, cukier puder, kakao. Ubijaj białka, aż się spienią, dodawaj po łyżce drobnego cukru, cały czas ubijając, do uzyskania sztywności i roztopienia cukru. Nie ubijaj zbyt długo. Do białek dodaj wymieszane: mąkę, cukier, kakao. Mieszaj delikatnie do połączenia.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą, średnią końcówką, wyciskaj, celując w środek kółek. Gdy skończysz, uderz blachą o stół, by rozbić bąble z powietrzem. Odstaw blachę na 30−60 minut, aż wierzch makaroników będzie suchy i przestanie kleić się do palców. W tym czasie nagrzej piekarnik bez termoobiegu do 150°C.
Piecz makaroniki przez ok. 13 minut. Jeśli po tym czasie nie będą sztywne, obróć blachę, piecz kolejną minutę. Odstaw blachę z makaronikami do wystygnięcia.
Przełóż Philadelphię Milkę do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wyciskaj ją równomiernie na spodnią część makaronika. Dobierz drugą połówkę, dociśnij delikatnie, by obydwie części się połączyły.