Tarta z frużeliną wiśniową

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

Składniki na tartę:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 160 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Składniki na frużelinę:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g serka Philadelphia Milka
  • 1 garść świeżych czereśni
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na tartę przełóż do blendera kielichowego, zmiksuj, przełóż na blat i połącz w jednolitą kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.

2. W tym czasie usmaż na patelni wiśnie z cukrem. Na koniec dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i zagotuj, energicznie mieszając. Odstaw do wystudzenia.

3. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 23-24 cm.

4. Rozwałkuj ciasto i przełóż do formy, wyklejając dno i boki. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut na złoty kolor.

5. Po wystudzeniu tartę posmaruj serkiem Philadelphia Milka. Nałóż frużelinę wokół brzegów, dołóż wydrylowane połówki czereśni i udekoruj listkami mięty.

Mam ochotę na

Melon z prosciutto
Melon z prosciutto
czas przygotowania: 15 minut
Zielona sałatka
Zielona sałatka
czas przygotowania: 15 minut
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
Muszle z polędwiczkami orientalnymi
czas przygotowania: 30 minut
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut