Lasagne z grzybami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 200 g rydzów
  • 200 g podgrzybków
  • 1 średnia cukinia, w plasterkach
  • 200 g makaronu do lasagne
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki serka Philadelphia Original
  • świeże zioła (do dekoracji)

Sos beszamelowy

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

  1. Smaż cebulę i czosnek na oliwie przez 3 minuty, dodaj grzyby, dopraw i wymieszaj. Smaż 5-7 minut.
  2. Zrób sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, wlej mleko i mieszaj do zgęstnienia. Dodaj serek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj.
  3. W formie do zapiekanek układaj warstwami: beszamel, makaron, grzyby, beszamel, makaron, beszamel, cukinia, makaron, beszamel.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-40 minut.
  5. Serwuj z kleksem serka i świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub natką pietruszki. 

Mam ochotę na

Rolada cukiniowa
Rolada cukiniowa
czas przygotowania: 40 minut (+ czas chłodzenia)
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora
czas przygotowania: 45 minut
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
czas przygotowania: 20 minut
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
Calzone wegetariańskie z Philadelphią ziołową
czas przygotowania: 120 minut (+czas wyrastania ciasta + czas pieczenia)
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
czas przygotowania: 45 minut