Jajka pod pierzynką Phily

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 g serka Philadelphia Original (około 1/3 opakowania)
  • 20 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pieprz ziołowy
  • szczypiorek
  • kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

  1. Umyj jajka, włóż je do garnka z zimną wodą i gotuj około 4-6 minut.
  2. W naczyniu rozpuść barwnik spożywczy zgodnie z informacją na opakowaniu produktu. Pamiętaj, żeby kupić barwnik odpowiedni do żywności.
  3. Obierz jajka ze skorupek, włóż je do wody z barwnikiem na kilka minut, a następnie wyjmij i osusz. Przekrój jajka nożem do wzorków. Delikatnie wyjmij żółtka.
  4. Przygotuj pierzynkę z serka:
    Do serka Philadelphia Original (w temperaturze pokojowej) dodaj majonez, sok z cytryny i rozgniecione żółtka. Utrzyj całość na gładką masę. Łososia posiekaj bardzo drobno i utrzyj z masą serkową. Dopraw pieprzem ziołowym i – jeśli lubisz ostrzejsze potrawy – dodaj kawałek posiekanej papryczki chili.
  5. Ułóż połówki jajek na talerzu. Do zagłębienia po żółtku nałóż grubo pierzynkę z serka. Udekoruj szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
Pumpernikiel z serkiem i karmelizowanymi brzoskwiniami
czas przygotowania: 15 minut
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut
Sernikobrownie
Sernikobrownie
czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia ciasta
Ciasteczka dla Mikołaja
Ciasteczka dla Mikołaja
czas przygotowania: 90 minut
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki
czas przygotowania: 15 minut