40 g serka Philadelphia Original (około 1/3 opakowania)
20 g łososia wędzonego na zimno
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
pieprz ziołowy
szczypiorek
kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
czerwony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
Umyj jajka, włóż je do garnka z zimną wodą i gotuj około 4-6 minut.
W naczyniu rozpuść barwnik spożywczy zgodnie z informacją na opakowaniu produktu. Pamiętaj, żeby kupić barwnik odpowiedni do żywności.
Obierz jajka ze skorupek, włóż je do wody z barwnikiem na kilka minut, a następnie wyjmij i osusz. Przekrój jajka nożem do wzorków. Delikatnie wyjmij żółtka.
Przygotuj pierzynkę z serka: Do serka Philadelphia Original (w temperaturze pokojowej) dodaj majonez, sok z cytryny i rozgniecione żółtka. Utrzyj całość na gładką masę. Łososia posiekaj bardzo drobno i utrzyj z masą serkową. Dopraw pieprzem ziołowym i – jeśli lubisz ostrzejsze potrawy – dodaj kawałek posiekanej papryczki chili.
Ułóż połówki jajek na talerzu. Do zagłębienia po żółtku nałóż grubo pierzynkę z serka. Udekoruj szczypiorkiem.