Koreańskie placuszki hotteok

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Milka
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g drożdży suszonych
  • 150 ml mleka
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 10 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 g cynamonu
  • 75 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj wodę, cukier oraz drożdże instant. Odstaw na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj mąkę, mleko, sól i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odłóż na godzinę do wyrośnięcia.

2. Przygotuj nadzienie: w kolejnej miseczce połącz posiekane orzechy, cukier trzcinowy i cynamon.

3. W garnku rozgrzej olej. Dłońmi nabieraj porcje ciasta i formuj w kulki (powinno wystarczyć na 10 placuszków). Każdą kulkę spłaszcz, na środek nałóż trochę nadzienia. Delikatnie zawiń brzegi ciasta i spłaszcz je dłonią. Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron. Przyrządzone hotteok układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu).

4. Serek Philadelphia Milka rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nim placuszki hotteok, najlepiej zaraz po usmażeniu.

Mam ochotę na

Serek Philadelphia, kurczak i makaron z bekonem
Serek Philadelphia, kurczak i makaron z bekonem
czas przygotowania: 20 minut
Wołowina z puree dyniowym
Wołowina z puree dyniowym
czas przygotowania: 30 minut
Túrós rétes (strudel węgierski)
Túrós rétes (strudel węgierski)
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Nachosy z serkiem Philadelphia
Nachosy z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 20 minut
Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut