Krem z soczewicy

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Składniki na krem:

  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 3 marchewki
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka pulpy pomidorowej
  • 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. W garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę szalotkę oraz pokrojony czosnek. Smaż całość przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Pietruszkę, seler i marchewki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dorzuć do garnka i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, mieszając sporadycznie.
  3. Wsyp soczewicę, a następnie zalej wodą – wystarczy tyle, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Do zupy dodaj 125 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem, pulpę pomidorową i zmiksuj całość na gładki krem przy użyciu blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Krem podawaj na gorąco. Każdą porcję udekoruj kleksem serka i posyp szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Ciasteczka dla Mikołaja
Ciasteczka dla Mikołaja
czas przygotowania: 90 minut
Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy
Pieczony bakłażan z farszem z czerwonej soczewicy
czas przygotowania: 70 minut
Kebab
Kebab
czas przygotowania: 35 minut
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
Galetes bretonnes (naleśniki gryczane)
czas przygotowania: 25 minut
Bánh mì z imbirowym boczkiem
Bánh mì z imbirowym boczkiem
czas przygotowania: 25 minut