Wielkanocny pankejk – zając

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 230 ml mleka 2%
  • 30 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 10 g)
  • 1/3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego (do smażenia)
  • 60 g serka Philadelphia Original (około 1/2 opakowania)
  • 24 płatki migdałowe
  • łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania

1. Mleko wyjmij wcześniej z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
2. Jajka wymieszaj trzepaczką lub mikserem z cukrem i solą do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko oraz roztopione masło, wymieszaj.
3. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj ręcznie lub mikserem na niskich obrotach.
4. Na patelni rozprowadź pędzelkiem kuchennym niewielką ilość tłuszczu. Chochelką nalej porcje ciasta, formując okrągłe placki – na głowę i brzuszek pankejkowego królika. Łyżką uformuj mniejsze placki na uszy i łapki. Smaż pankejki do momentu uzyskania brązowego koloru (około 4 minuty z każdej strony).
5. Serek Philadelphia Original wymieszaj z syropem klonowym.
6. Na talerzu ułóż placki, tworząc kształt królika (jak na zdjęciu). Na łapkach połóż płatki migdałowe. Z serkowego kremu uformuj króliczy ogon, a resztę serka postaw na stole. Podawaj z ulubionymi owocami i świeżo wyciśniętym sokiem.

Mam ochotę na

Rurki z kremem waniliowym
Rurki z kremem waniliowym
czas przygotowania: 40 minut
Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
czas przygotowania: 20 minut
Spring rollsy z kurczakiem
Spring rollsy z kurczakiem
czas przygotowania: 30 minut
Wrapy zawijane z szynką i serem
Wrapy zawijane z szynką i serem
czas przygotowania: 15 minut
Chłodnik ogórkowy z miętą
Chłodnik ogórkowy z miętą
czas przygotowania: 40 minut