Pierogi z serkiem, rabarbarem i musem śmietanowo-serowym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki
Ciasto na pierogi:
300 g mąki pszennej
150 ml gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli
Farsz:
200 g serka Philadelphia Original
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
200 g rabarbaru|
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Mus śmietanowo-serowy:
150 g serka Philadelphia Original
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Karmelizowany rabarbar na wierzch:
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
Do podania:
listki świeżej mięty
Sposób przygotowania
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli.
Wlej gorącą wodę i dodaj masło.
Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób na elastyczne, gładkie ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Farsz:
Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj 200 g rabarbaru i 2 łyżki cukru trzcinowego. Smaż przez 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie i lekko się skarmelizuje.
W misce połącz 200 g serka z 2 łyżkami cukru pudru i wanilią.
Dodaj do masy wystudzony rabarbar i delikatnie wymieszaj.
Pierogi:
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka (np. szklanką).
Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Mus śmietanowo-serowy:
Śmietankę ubij z łyżką cukru pudru na puszystą konsystencję.
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z 150 g serka, aż powstanie aksamitny mus.
Karmelizowany rabarbar na wierzch:
Rabarbar (150 g) pokrój na małe kawałki i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.
Podsmaż go na łyżeczce masła przez kilka minut, aż się skarmelizuje.
Podanie:
Na talerzu rozsmaruj porcję musu śmietanowo-serowego.
Ułóż na nim pierogi.
Posyp je karmelizowanym rabarbarem i udekoruj listkami mięty.