Pierogi z serkiem, rabarbarem i musem śmietanowo-serowym

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g serka Philadelphia Original
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 200 g rabarbaru|
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Mus śmietanowo-serowy:

  • 150 g serka Philadelphia Original
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Karmelizowany rabarbar na wierzch:

  • 150 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła

Do podania:

  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Ciasto na pierogi:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli.
  2. Wlej gorącą wodę i dodaj masło.
  3. Wymieszaj łyżką, a następnie wyrób na elastyczne, gładkie ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.

Farsz:

  1. Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj 200 g rabarbaru i 2 łyżki cukru trzcinowego. Smaż przez 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie i lekko się skarmelizuje.
  3. W misce połącz 200 g serka z 2 łyżkami cukru pudru i wanilią.
  4. Dodaj do masy wystudzony rabarbar i delikatnie wymieszaj.

Pierogi:

  1. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka (np. szklanką).
  2. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
  3. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Mus śmietanowo-serowy:

  1. Śmietankę ubij z łyżką cukru pudru na puszystą konsystencję.
  2. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z 150 g serka, aż powstanie aksamitny mus.

Karmelizowany rabarbar na wierzch:

  1. Rabarbar (150 g) pokrój na małe kawałki i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego.
  2. Podsmaż go na łyżeczce masła przez kilka minut, aż się skarmelizuje.

Podanie:

  1. Na talerzu rozsmaruj porcję musu śmietanowo-serowego.
  2. Ułóż na nim pierogi.
  3. Posyp je karmelizowanym rabarbarem i udekoruj listkami mięty.

Mam ochotę na

Spring rollsy z krewetkami
Spring rollsy z krewetkami
czas przygotowania: 30 minut
Souvlaki
Souvlaki
czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia
Placki z botwinki
Placki z botwinki
czas przygotowania: 30 minut
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
Pieczone ziemniaki à la kumpir turecki
czas przygotowania: 1 godzina 10 minut + czas studzenia
Pieczeń wieprzowa z morelami
Pieczeń wieprzowa z morelami
czas przygotowania: 160 minut