Śledzie pod chrzanową pierzynką

Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 220 g śledzi w oleju
  • 150 g buraków tartych
  • 2 ziemniaki ugotowane
  • cebula czosnkowa
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe duże
  • 50 g sera żółtego
  • 1 opakowanie serka Philadelphia Light
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • łyżeczka cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Śledzie odsącz i przemyj ciepłą wodą. Pokrój na ok. 2-centymetrowe kawałki, pomieszaj z drobno poszatkowaną cebulą, olejem, cytryną i pieprzem.

2. Ugotowane ziemniaku, jajka i ogórki zetrzyj na tarcie z dużymi oczkami. Serek pomieszaj ze śmietaną (tak, aby uzyskać lżejszą konsystencję).

3. Na dno naczynia/słoika połóż warstwę śledzi. W następnej kolejności układaj warstwowo: ziemniaki, jajka, ogórek, buraki. Całość zalej serkiem Philadelphia ze śmietaną. Posyp utartym żółtym serem.

Mam ochotę na

Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
czas przygotowania: 50 minut
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
Kotlety z kurczakiem w stylu azjatyckim i orzechami nerkowca
czas przygotowania: 20 minut
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
Papryka faszerowana a’la rocoto relleno
czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia 40 minut
Polenta z serkiem i borowikami
Polenta z serkiem i borowikami
czas przygotowania: 45 minut
Sernik baskijski
Sernik baskijski
czas przygotowania: 60 minut przygotowania, noc chłodzenia