100 g masła + 10 g do posmarowania formy
100 g cukru
4 jajka
8 g budyniu waniliowego w proszku
12 g mąki pszennej
Polewa:
175 g serka Philadelphia Milka
200 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 150°C.
Roztop masło w kąpieli wodnej. Serek Philadelphia Original wymieszaj z mąką i budyniem w proszku, następnie wlej przestudzone masło, dalej mieszając.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach miksera, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Delikatnie połącz ją z masą serową przy pomocy szpatułki.
Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm. Wytnij z papieru do pieczenia okrąg o tej samej średnicy oraz pasek na długość obwodu formy, wyższy o 3 cm. Wyłóż nimi tortownicę i przelej do niej masę na sernik. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystudzenia.
Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i serek Philadelphia Milka wraz ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do momentu uzyskania odpowiedniej (niezbyt rzadkiej) konsystencji. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika.