Zupa chrzanowa

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia Light
  • 600 g ziemniaków
  • 40 g chrzanu
  • 50 g pora (biała część)
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ml oleju rzepakowego
  • 20 g masła
  • 6 g soli + 3g do wody
  • 4 g mielonego pieprzu
  • 3 g gałki muszkatołowej mielonej

Sposób przygotowania

  1. Obierz i zetrzyj chrzan na tarce, pora pokrój w krążki, a obrany korzeń pietruszki  pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a następnie podsmaż powyższe warzywa przez 5 minut.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Razem z podsmażonymi warzywami wrzuć je do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 20 minut. Wyłącz gaz i zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Dodaj serek Philadelphia oraz gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.

Mam ochotę na

Pstrąg z grillowanymi warzywami
Pstrąg z grillowanymi warzywami
czas przygotowania: 30 minut
Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka
czas przygotowania: 20 minut
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
Sałatka ziemniaczana ze stekiem
czas przygotowania: 45 minut
Nocna owsianka
Nocna owsianka
czas przygotowania: 10 minut
Wielkanocny pankejk – zając
Wielkanocny pankejk – zając
czas przygotowania: 30 minut