Placki ziemniaczane

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 jajko
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 800 g ziemniaków
  • ¼ cebuli
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a pozbawioną łupiny cebulę na drobnych oczkach tarki. Odciśnij nadmiar soku. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

3. Placki ziemniaczane podawaj posmarowane serkiem Philadelphia z ziołami, udekorowane plastrami łososia i posypane pestkami granatu.

Mam ochotę na

Deser a la pavê de maracujá
Deser a la pavê de maracujá
czas przygotowania: 25 minut
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Tajska zupa kokosowa
Tajska zupa kokosowa
czas przygotowania: 30 minut
Bruschetta z serkiem i jabłkiem
Bruschetta z serkiem i jabłkiem
czas przygotowania: 15 minut
Chowder z kalafiora i kukurydzy
Chowder z kalafiora i kukurydzy
czas przygotowania: 35 minut