Placki ziemniaczane

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 150 g serka Philadelphia z ziołami
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 jajko
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 800 g ziemniaków
  • ¼ cebuli
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a pozbawioną łupiny cebulę na drobnych oczkach tarki. Odciśnij nadmiar soku. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę pszenną oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

3. Placki ziemniaczane podawaj posmarowane serkiem Philadelphia z ziołami, udekorowane plastrami łososia i posypane pestkami granatu.

Mam ochotę na

Muffiny śniadaniowe
Muffiny śniadaniowe
czas przygotowania: 35 minut
Pascha różana
Pascha różana
czas przygotowania: 120 minut
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
Kotleciki jaglane z dipem serkowo-cytrynowym
czas przygotowania: 40 minut
Mule w białym sosie winnym
Mule w białym sosie winnym
czas przygotowania: 20 minut
Babeczki z cytrynowym serkiem
Babeczki z cytrynowym serkiem
czas przygotowania: 40 minut