Tajskie curry z kurczakiem

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 14 g czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g curry
  • 6 g cukru trzcinowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g groszku cukrowego
  • ¼ papryczki chili
  • ¼ pęczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1. Pierś z kurczaka i paprykę pokrój w dwucentymetrową kostkę. Czosnek posiekaj w plasterki, cebulę w piórka.

2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry. Następnie wrzuć na nią mięso i trzymaj 2–3 minuty. Dodaj cebulę i czosnek, smaż 3 minuty, aż się zeszklą. Po czasie dołóż paprykę i groszek cukrowy, zamieszaj i trzymaj na ogniu 4 minuty. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, sos rybny i gotuj 5–6 minut na małym ogniu. Całość dopraw sypkim curry i cukrem trzcinowym do smaku. Na koniec dodaj 100 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem. Odczekaj chwilę i dokładnie wymieszaj sos.

3. Curry podawaj z ugotowanym ryżem, udekorowane posiekaną kolendrą i plasterkami papryczki chili. Na wierzchu każdej porcji połóż 50 g serka Philadelphia ze szczypiorkiem.

Mam ochotę na

Sernik czekoladowy z gruszką
Sernik czekoladowy z gruszką
czas przygotowania: 20 minut
Zupa serkowa z grzankami
Zupa serkowa z grzankami
czas przygotowania: 20 minut
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
Szakszuka z pieczywem z serkiem Philadelphia
czas przygotowania: 25 minut
Sałatka szwabska
Sałatka szwabska
czas przygotowania: 20 minut
Tarta jabłkowo-gruszkowa
Tarta jabłkowo-gruszkowa
czas przygotowania: 120 minut