1. Opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do garnka. Dodaj mleko i szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu, aż komosa wchłonie całe mleko i będzie miękka, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj miód i wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby komosa mogła odpocząć.
2. Umyj gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier brązowy i mieszaj, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować. Dodaj plastry gruszek i smaż na średnim ogniu, aż gruszki zmiękną i pokryją się karmelem, około 5 minut. Posyp cynamonem i odstaw na bok.
3. W misce wymieszaj serek Philadelphia z jogurtem naturalnym i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie gładka i kremowa.
4. Do ugotowanej komosy ryżowej dodaj przygotowaną masę z serka Philadelphia i jogurtu. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, tworząc kremową konsystencję.
5. Do miseczek nałóż porcję komosy połączonej z masą serową. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki. Posyp orzechami pekan i wyłóż kleks serka.