Miniburgerki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)

Pasta:

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 100 g szynki drobiowej (drobno posiekanej)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojonej w kostkę)
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 1 ogórek świeży (pokrojony w cienkie plasterki)
  • kilka listków rukoli lub sałaty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta francuskiego wykrawaj okręgi o średnicy ok. 6-8 cm (np. za pomocą szklanki). Ułóż okręgi na blasze, posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz przez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste.
  3. Po wyjęciu z piekarnika ostudź krążki, a następnie przekrój je poziomo na pół, jak małe bułki.
  4. W misce połącz serek, szynkę, paprykę oraz sól, pieprz i musztardę (jeśli jej używasz). Wymieszaj wszystko na jednolitą pastę.
  5. Na dolną połówkę każdego krążka nałóż łyżeczkę pasty. Dodaj plasterek ogórka oraz ewentualnie listek rukoli. Przykryj górną połówką.

Mam ochotę na

Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
Sernik z jagodami i herbatą Earl Grey
czas przygotowania: 30 minut
Krem z soczewicy
Krem z soczewicy
czas przygotowania: 40 minut
Minipankejki z sosem czekoladowym
Minipankejki z sosem czekoladowym
czas przygotowania: 20 minut
Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
Dacquoise z kremem kajmakowym i pistacjami
czas przygotowania: 180 minut
Kanapka z serkową pastą
Kanapka z serkową pastą
czas przygotowania: 10 minut