Miniburgerki

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)

Pasta:

  • 200 g serka Philadelphia z ziołami
  • 100 g szynki drobiowej (drobno posiekanej)
  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojonej w kostkę)
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 1 ogórek świeży (pokrojony w cienkie plasterki)
  • kilka listków rukoli lub sałaty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta francuskiego wykrawaj okręgi o średnicy ok. 6-8 cm (np. za pomocą szklanki). Ułóż okręgi na blasze, posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i piecz przez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste.
  3. Po wyjęciu z piekarnika ostudź krążki, a następnie przekrój je poziomo na pół, jak małe bułki.
  4. W misce połącz serek, szynkę, paprykę oraz sól, pieprz i musztardę (jeśli jej używasz). Wymieszaj wszystko na jednolitą pastę.
  5. Na dolną połówkę każdego krążka nałóż łyżeczkę pasty. Dodaj plasterek ogórka oraz ewentualnie listek rukoli. Przykryj górną połówką.

Mam ochotę na

Owsianka
Owsianka
czas przygotowania: 10 minut
Grillowana wiejska pajda z polędwiczką
Grillowana wiejska pajda z polędwiczką
czas przygotowania: 40 minut
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
Soczysta pierś z indyka w sosie serkowo-chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
Picarones
Picarones
czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
Uszka z mięsem z kaczki i z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiny
czas przygotowania: 120 minut