Czas przygotowania:
15 minut + czas marynowania60 minut
Składniki
125 g serka Philadelphia Original
4 kotlety jagnięce z kością (ok. 450 g)
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
50 ml mleka
70 g świeżego ogórka
6 g świeżego koperku
10 ml soku z cytryny + 10 ml do dipu
4 g soli
4 g świeżo mielonego pieprzu
1 gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania
Przygotuj marynatę: wlej do miski oliwę i sok z cytryny, dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Zamarynuj kotlety i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej patelnię żeliwną i smaż kotleciki (wraz z gałązką rozmarynu) z każdej strony przez 3 minuty. Usmażone kotlety przełóż na ręcznik papierowy.
Czas na dip. Zetrzyj ogórka na grubych oczkach tarki. Posiekaj drobno koperek. Serek Philadelphia Original wymieszaj z mlekiem, sokiem z cytryny, ogórkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
Serwuj kotleciki jagnięce z dipem i rozmarynem. Idealnym dodatkiem będą pieczone ziemniaczki.