Kotleciki jagnięce z dipem à la tzatziki

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania60 minut

Składniki

  • 125 g serka Philadelphia Original
  • 4 kotlety jagnięce z kością (ok. 450 g)
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml mleka
  • 70 g świeżego ogórka
  • 6 g świeżego koperku
  • 10 ml soku z cytryny + 10 ml do dipu
  • 4 g soli
  • 4 g świeżo mielonego pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę: wlej do miski oliwę i sok z cytryny, dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Zamarynuj kotlety i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzej patelnię żeliwną i smaż kotleciki (wraz z gałązką rozmarynu) z każdej strony przez 3 minuty. Usmażone kotlety przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Czas na dip. Zetrzyj ogórka na grubych oczkach tarki. Posiekaj drobno koperek. Serek Philadelphia Original wymieszaj z mlekiem, sokiem z cytryny, ogórkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
  4. Serwuj kotleciki jagnięce z dipem i rozmarynem. Idealnym dodatkiem będą pieczone ziemniaczki.

Mam ochotę na

Koktajl z natki pietruszki
Koktajl z natki pietruszki
czas przygotowania: 10 minut
Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
czas przygotowania: 90 minut
Matcha missu
Matcha missu
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Focaccia di recco
Focaccia di recco
czas przygotowania: 50 minut
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
czas przygotowania: 40 minut